”Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto hyvinvointialueen (Siun Soten) tuottamille tai ostamille palveluille. Pohjois-Karjalan Napakka Osk on hyväksytty palvelusetelituottajaksi. Palveluseteli on aina henkilökohtainen, eikä sitä voi muuttaa rahaksi tai käyttää muuhun kuin myöntämispäätöksessä mainittuun tarkoitukseen.”
Miten saan palvelusetelin käyttöön?
Saat palvelusetelin käyttöösi, kun sosiaali- tai terveysalan ammattilainen Siun Sotessa on arvioinut palvelutarpeesi ja todennut palvelusetelin soveltuvaksi vaihtoehdoksi. Palvelun toteutuksesta sovitaan valitun palveluntuottajan kanssa.
Mitä palveluja Napakka tarjoaa palvelusetelillä?
Napakka tarjoaa kaikkea muuta paitsi sairaanhoidollisia palveluja palvelusetelillä. Esimerkiksi avustamista ruokailussa, suihkussa ja ulkoilussa sekä siivoamista ja apua kodin perusaskareisiin. Useimmat työntekijöistämme ovat taustaltaan lähihoitajia, henkilökohtaisia avustajia tai ammattisiivoojia. Usein suhde asiakkaan kanssa voi alkaa kevyellä asioimisavustamisella ja esim. ruuanlaittamisella yhdessä. Kunnon heiketessä palvelujen sisältöä muutetaan. Palvelusetelin omavastuuosuudesta ei voi hakea kotitalousvähennystä, mutta jos apua tarvitaan enemmän, palvelusetelin ylittävästä osuudesta verohyöty kannattaa hakea ja autamme siinä!
Mistä Napakan palveluista voin hakea kotitalousvähennystä?
Lähes kaikista Napakan palveluista voi hakea kotitalousvähennystä.
- siivous, pyykinpesu, silitys, vaatteiden huolto, avustaminen henkilökohtaisen hygienian hoidossa
- asunnon, vapaa-ajan asunnon sekä niiden piha-alueeksi katsottavan alueen kunnossapito ja huoltotyöt mukaan lukien lumityöt, lumien pudotus katolta, nurmikon ja pensasaitojen leikkaus, pihapuiden oksien karsinta, polttopuiden teko ja kasaus, myös klapikoneen tai traktorin käyttö työssä katsotaan kotitalousvähennyskelpoiseksi
- uusien huonekalujen tai sälekaihtimien asennus ja kokoamistyö
- tuholaistentorjunta kotona tai vapaa ajan asunnossa (vain työn osuus, ei aineet)
- muuttoon liittyvät siivoukset, kokoamistyöt (eriteltävä, jos kyseessä muuttopalvelulasku)
- kauppa-asiointi, tavaroiden kuljetus tai lemmikin ulkoiluttaminen huomioidaan vain osana muuta kotitalous- tai hoivatyötä
Jopa 60% alennus verohyötynä työn hinnasta!
Vuonna 2022-2024 kotitalousvähennystä voi hakea korotettuna kotitaloustöistä ja kotisiivouksesta myös esim. lumenluonnista. Yritykseltä kuten Napakalta tilattaessa kotitalousvähennys on tuolloin kotipalveleujen osalta peräti 60% työn osuudesta. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on kaikkineen v.2024 alusta alkaen korotettu 2250 eurosta summaan 3500 euroa, joten kyse on merkittävästä edusta. Omavastuu on edelleen 100 euroa.
Muiden töiden kuten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon ostettu remonttityö kuuluvat 40%:n kotitalousvähennyksen piiriin. Tarvikkeet ja matkakulut eivät kuulu kotitalousvähennykseen, pelkästään työn osuus on vähennyskelpoista.
Kuka voi hyödyntää kotitalousvähennysedun?
Kotitalousvähennysedun voi hyödyntää verotuksessaan kotitalouspalvelua tarvitseva henkilö tai hänen puolisonsa. Jos kotipalvelunostajana toimii palvelua tarvitsevan lapsi tai hänen puolisonsa, myös heillä on mahdollisuus hyödyntää kotitalousvähennus verotuksessaan.
Päällekkäinen tuki kuten Omaishoidontuki ja Palveluseteli estävät kotitalousvähennyksen saamisen, näissä tilanteissa on aina hyvä varmistaa asia ennakkoon yhdessä palveluntuottajalta. Napakan palveluvastaava Sanna Ronkainen auttaa ennakkoon sekä palvelusetelissä että kotitalousvähennysasioissa.
Lähetä viestiä palveluvastaavallemme: sanna.ronkainen@napakka.net tai soita 050 410 4040.
Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verottajan sivulta.
Lue lisää palvelusetelistä Siun Soten sivuilta.